Danics Dóra könnyen tudott azonosulni a karakterével, mert úgy érzi, sokban hasonlítanak egymásra Lilivel. Az X-Faktor első női győztesét mostanában egyre gyakrabban találják meg a szerepek, s bár nem tartja magát színésznőnek, a tőle megszokott maximalizmussal veti bele magát az új feladatokba.

Lali nővérét játszod a musicalben, aki egy visszafogott, félős nyuszi. Ezzel szemben, Lili?

Karakán, őszinte, kedves, talpraesett csaj, aki tudja, mit akar.

Nem akarok ujjal mutogatni, de mintha lenne itt még valaki, akire ez illik…

Igen, könnyű volt belebújni Lili bőrébe, mert én is ilyen vagyok. Persze nem mindenben hasonlítunk. Lilinek van egy pasija, nem éppen a legjobb körökből, akivel el van ugyan, de szó nincs nagy szerelemről, inkább amolyan „hála-tartozás-összetartozás” érzés lengi körül az egészet, mert a srác segített neki egy-két dologban. Aztán összefut Pistivel, a Szerelemdoktorral, akit először lepattint, mert ugye talpraesett, de aztán összegabalyodnak és semmi sem menti meg őket a szerelemtől.

Szóval, miben nem hasonlítotok?

A darabban mindenkinek van valami kis őrültsége, nekem a fitnessz-mánia jutott. Ez engem még nem kapott el.

Mi van helyette?

Imádok enni.

Mondja ezt egy vegán…

A kettő nem függ össze. Tényleg sokat zabálok, látod, most is egy körte van a kezemben.

Bevallom, hús-, tojás-, halevőként el sem tudom képzelni, hogy mitől kezd el csillogni egy vegán szeme.

A tésztákat elképesztően szeretem. Olasz oldalról egy pomodoro isteni finom tud lenni. Thai oldalról meg a rizstészta vagy bármilyen kínai tészta jöhet zöldségekkel, szójával, tofuval vagy akár csípősen.

Bocs, de erről a Bazi nagy görög lagzi jut eszembe, amikor a srác a buli kellős közepén elutasítja a húsos ételeket, de megunja, hogy traktálják, és végül óvatosan kimondja: vegetáriánus. Először megáll az élet, valaki a döbbenettől elejt egy poharat, majd a házigazda felkiált: nem baj, sütök neked bárányt…Veled megesett, hogy nem értették, vagy nem tudták elfogadni, hogy vegán vagy?

Számtalanszor. Magyarországon, ha kilépek Budapestről, szinte senki sem tudja, mit is takar ez. Így nem is használom a kifejezést, inkább körülírom, hogy nincs benne semmi, ami állati eredetű. Ha nem tudok magamnak főzni vagy nem itt vagyok Pesten, akkor többnyire köreten élek. Amikor még csak vegetáriánus voltam, a nagymamám csillogó szemmel közölte velem, hogy csontlevest főzött nekem, mert abban nincs hús. Nagyon cuki volt, megköszöntem és megettem.

Számolgatsz, hogy miből, mennyit, mármint, hogy elég tápanyagot vigyél be a szervezetedbe?

Nem. Mivel nem eszem mást csak zöldséget, gyümölcsöt és szénhidrátot. A B-vitamin a legnagyobb hiány, ezért azt szedek.

Így gondolom, könnyebb a vonalakra is figyelni.

Van akinél igen, van akinél nem. Szokták kérdezni, hogy van az, hogy ennyi szénhidráttól nem hízom el? Lehet, hogy tésztát tésztával eszek, de azon nincs hús, sajt, csak zöldség. Ahogy átváltottam vegetáriánusról vegánra, rólam lement vagy 8 kiló, de úgy, hogy közben rengeteget ettem.

A Retropolyn kívül mit csinálsz mostanság?

Játszom egy szuper sorozatban, ami az RTL-en látható, Oltári csajok címmel. Nagyon izginek tűnik, nem az a tipikus, buta sorozat, bőven van benne mondanivaló. Én egy szuper karaktert kaptam, aki csak abban hasonlít hozzám, hogy énekesnő, amúgy egy gonoszkodó, drogproblémákkal küzdő bajkeverő. Örültem a szerepnek, izgalmas volt megformálni, s bár nem vagyok színésznő, úgy érzem, sokat fejlődtem, tanultam és egyre jobban kinyílik  előttem ez a világ is.

Pedig szeretsz bújócskázni…

Haha, jó átkötés. Valóban szeretek bújócskázni, de nem emiatt lett ez az első albumom címe. Ha az egész lemezt nézem, akkor ez egy belső útkeresés. Sokféle stílusú dal van, de egy valami közös bennük: mindegyiknek van mélyebb mondanivalója, mert nekem ez nagyon fontos. Nem baj, ha három emberhez szólok éppen, csak felszínes ne legyek. Viszont egységessé az alter vonal tette az egész albumot, ami nagyon kellett bele, és ezt Kirschner Péter zenei producernek köszönhetem.

Tényleg spontán vettétek fel a klipet?

Igen. Imádok stoppolni, és igazán nagy élmény volt úgy eljutni Horvátországba, hogy közben a Bújócska klipjét is leforgattuk.

Miért nézzük meg a Retropolyt?

Azért, mert elképesztően vicces, tele fordulatokkal. Jó lesz visszamenni egy kicsit a múltba, mindenki újraélheti a ’90-es évek feelinget. Szuper a szereplőgárda és az egész darab. Ezt tényleg látni kell!

Fotó: Száraz Tamás