Varga Zsolt, az UFO UPDATE frontembere és alapítója a csapatával máig népszerű fellépője a retro-fesztiváloknak és programoknak. Ám az elismert táncos-koreográfus nem elégszik meg ezzel, folyton azon munkálkodik, hogy valami újat hozzon ebbe a megunhatatlan műfajba. Támadt egy remek ötlete, amit neves alkotói- és szereplőgárdával igyekszik sikerre vinni. Röviden ez a története az év legizgalmasabb zenei produkciójának, a ’90-es éveket idéző Retropoly musical-nek, amely novemberben kezdi meg menetelését a művészeti vezető és koreográfus által megálmodott úton.

Musical…Honnan jött az ötlet?
Ezeket a dalokat ismerve, rájöttem, hogy mindegyiknek van egy saját története, és ezek a sztorik egységeket is képezhetnek, így fogalmazódott meg bennem, hogy egy musical formájában egybegyúrjam őket.

Rengeteg jó sláger született a ’90-es években, milyen szempontok szerint válogatott?
A legfontosabb az volt, hogy közismert, népszerű slágerek legyenek, amik, ha felcsendülnek, azonnal éneklésre, dúdolásra késztetik a közönséget, és nem mellesleg előtörnek belőlük az emlékek.

Gondolom, az UFO egyik legsikeresebb száma, a Szerelemdoktor sem hiányozhat a listáról.
Természetesen nem. A Retropoly főhősét is így becézik.

Erre mindjárt visszatérünk, de felmerült bennem, hogy a retro nagyon népszerű Magyarországon és ezek szerint még voltak kiaknázatlan lehetőségek benne…
Igen, találtunk egy újabb gyöngyszemet ebben a műfajban. Viszont emiatt nagy a felelősségünk is, mert ehhez méltó produkciót kell létrehoznunk. Egy olyan színházi művet, amely a ’90-es éveket idézi a zenével, a sztorival és a jelmezekkel, de ugyanakkor modern, 21. századi technikával, látványos show elemekkel és tánckoreográfiával hagy maradandó emléket a nézőkben.

Hogyan találta meg az az alkotói csapatot?
Mondhatni, a csapat talált meg engem. Olyan szakemberekkel szövetkeztem, akik nyitottan, elszántan és kellő humorra álltak az ötlethez.

Ezek szerint nem szabad komolyan venni ezt a musicalt?
Az életet sem szabadna! Aki túl komolyan veszi, öngólt lő magának. Az egész a közönség szórakoztatásáról szól, így egy előadónak muszáj megfelelő humorral, öniróniával kezelnie bizonyos helyzeteket. Természetesen profiként, teljes erőbedobással és a legjobb tudása szerint.

Elismert és népszerű színművészek, előadóművészek és énekesek vesznek részt a produkcióban.
Igen, remek stáb alakult ki. Zoltán Erika, Danics Dóra, Ganxta Zolee, SiposTamás, Magyar Attila, Mészáros Árpád Zsolt, Kerényi Miklós Máté, Baronits Gábor, Barabás Kiss Zoltán, hogy csak egy pár nevet említsek. A sztori alapján próbáltuk megtalálni a legmegfelelőbb szereplőket és olyanokat kértünk fel a munkára, akik értékelik ezt a műfajt, nagy közönséget vonzanak és hiteles tudnak lenni az adott szerepekben.

Többször említette a sztorit. Miről is szól tulajdonképpen a Retropoly?
Volt egy alapgondolatom, hogy ez a musical egy társkereső köré épül majd. A végső történetet a dalok alakították ki, mert fontos volt, hogy a cselekmény és a dal szövege kapcsolódjon egymáshoz. Szóval, van ez a társkereső, amelynek a tulajdonosa, egy Pisti nevű figura, szeretné kiaknázni a rendszerváltás adta új lehetőségeket, de nem a legjobban mennek a dolgai, amikor feltűnik a színen egy potenciális balek, akinek a hátán szeretne kimászni a gödörből, és megszabadulni az alvilág fejének fenyegetésétől. Mondanom sem kell, hogy a „balek” jól megkavarja a lapokat, és a bonyodalmak, komikus helyzetek egyre fokozódnak. Van benne szerelem, ármánykodás, hazugság, okoskodás, pozitív és negatív hősök, vicces figurák, összességében amolyan kórkép arról az időszakról, népszerű slágerekkel fűszerezve.

Hol láthatjuk az előadásokat?
Erdélyben lesz a premier. November 14-16-18-án Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen lépünk fel, december 1-én Debrecenben, 7-én Salgótarjánban, 12-én Budapesten, 18-án Kecskeméten, 28-án pedig Szegeden zárjuk az évet.

Ha kívánhatna magának egyet a musicalkapcsán, mi lenne az?
Az, hogy bármi legyen is, sose feledjem: „Nyár van és semmi baj!”

Így késő ősszel, tél előtt?
Ez nem évszakfüggő!