Mi kell egy jó időutazós musicalhez? Remek ötlet, tapasztalt író, rendező, ismert és elismert színészek, énekesek, no meg egy motor, aki űzi, hajtja és összefogja az egészet. Ám a felsorolásból kimaradt az egyik legfontosabb elem: a zene. A Retropoly esetében kivételes hangsúllyal bír, hiszen a musical azokra a retro slágerekre épül, amelyek meghatározóak, és sikeresek voltak a ’90-es években.

Varga Zsolt, ötletgazda és művészeti vezető, illetve Vizeli Csaba író, rendező nem volt könnyű helyzetben, hiszen abban az időszakban eléggé termékenyek voltak az együttesek, így 150-200 dallal indítottak, amit aztán módszeresen elkezdetek csökkenteni.

Kétirányú keresés zajlott. Az egyik szempont az volt, hogy olyan slágerek szólaljanak meg, amiket mindenki ismer, a másik, hogy illeszkedjenek a történethez. Egy idő után kategorizálni kezdtünk. Például, hogy melyik volt a ’90-esévek meghatározó száma, majd utána Csaba megkereste azokat a dalokat, amik valamilyen okból illeszkednek a történethez.”- mondta a művészeti vezető.

A rendező készített egy történet vázat, figyelve arra, hogy a dalok illeszkedjenek a sztoriba. Volt olyan szám, ami szinte jelenet után kiáltott és azt Vizeli Csaba megírta, viszont nem egy esetben a dal döntött a sztori alakulásában.

Minden darabnál szem előtt tartom: az egy dolog, hogy az íróasztal mögött kitalálsz valamit, ám a próbán, amikor életre kel a történet, sok minden változhat. Volt olyan sláger, amelyikről azt gondoltam, a darabban a helye, aztán kiderült, hogy nem működik. Sokat sakkoztunk a próza és a dalok között, mert az volt a legfontosabb, hogy lendülete legyen az egésznek, sodorjon magával a történet.”

Néhány ismert sláger, amely felcsendül a Retropoly musicalben (a teljesség igénye nélkül): Carpe Diem – Álomhajó, ShyGys – Hello, Ganxsta Zolee és a Kartel – Boom a fejbe, Kozmix – Angyal, Alvajárók – Induljon a tánc, Betty Love – Repülj Tovább, Happy Gang – Kérek egy kulcsot a szívedhez, Hip Hop Boys – A hegyekben fönn, Animal Cannibals – Takarítónő  és a kihagyhatatlan  Soho Party az Az éjjel soha nem érhet véget című slágerével.

Zoltán Erika pályafutását senkinek sem kell bemutatni, ám az még a színészeket is meglepte, hogy a diszkókirálynő mennyire jó prózában is. Mamuszban és az amnéziás Mami szerepében is szexi énekesnőt megkérdeztük, hogy miért nézzük meg a Retropolyt?

„1990 és 2000 között sok változás ment végbe Magyarországon. Mindent lehetett, mindent szabadott és az emberek ezt ki is próbálták. Szerethető korszak volt, és ez a Retropolyban visszaköszön, mert van benne szerelem, hazugság, seftelés, és alvilági figurák. Hiszem, hogy, aki felnőttként élte meg, az remekül fog szórakozni, nem csak a rengeteg humoros jelenet miatt. Viszont a modern technikának, a színészeknek, és a fülbemászó daloknak köszönhetően, a fiatalok is biztosan élvezni fogják.”

Szereplők: Zoltán Erika, Danics Dóra, Száraz Tamás, Somorjai Ilona/Miss Bee, Sári Évi, Ganxsta Zolee, Mészáros Árpád Zsolt, Baronits Gábor, Sipos Tamás, Magyar Attila, Mr. Busta, Barabás Kiss Zoltán, Kuczmann Ágnes, Kecskés Tímea és még sokan mások…

További  információk: www.retropoly.hu

Előadások: December 18. – Kecskemét, December 28. – Szeged

Jegyek a Ticketpro országos hálózatában kaphatók.

https://www.ticketpro.hu/szinhaz/2227654-retropoly.html